1. Inleiding

De Cube is ontworpen om elektrische voertuigen veilig te laden tot maximaal 22kW. Jouw Cube is een zeer geavanceerd technisch product. De installatie en de service is daarom alleen voorbehouden aan erkende en door CubeCharging opgeleide installateurs. Het is, zonder specifieke kennis, gevaarlijk om werkzaamheden aan de Cube uit te voeren en daarmee niet toegestaan. Voor storingen en service neem je contact op met jouw leverancier of installateur.

Versie 2.6

2. Algemeen

2.1 Garantie

Op alle CubeCharging laadvoorzieiningen is voor consumenten een garantietermijn van twee jaar van toepassing. Voor de levering van de Cube laadsystemen gelden de Algemene voorwaarden van CubeCharging B.V. en voor de installatie geldt dat deze in bedrijf gesteld moet worden door een CubeCharging opgeleid installatiebedrijf.

CubeCharging B.V. kan niet aansprakelijk worden gesteld voor letsel en/of schade indien het laadsysteem door derden wordt gewijzigd, beschadigd, omgebouwd, gemodificeerd of niet wordt gebruikt volgens de in deze gebruikershandleiding gestelde instructies en voorwaarden.

3. Systeemomschrijving

3.1 Veiligheidsvoorziening en -voorschriften

De Cube is een zeer geavanceerd apparaat. Alle installateurs hebben een CubeCharging opleiding gevolgd om de Cube te kunnen installeren. Om de kennis voor nieuwe producten in stand te houden, wordt de installateur regelmatig bijgeschoold.

Voor werkzaamheden in de meterkast moet de installateur een vak-erkenning hebben. Zolang de Cube gebruikt wordt volgens deze handleiding is het gebruik volkomen veilig en behoeft de gebruiker geen training of instructie te volgen.

3.2 Configuraties

CubeCharging heeft een aantal producten. Onderstaande Cubes kunnen worden uitgevoerd als stopcontact type 2 of met een vaste laadkabel.

Cube BASIC
Een Cube met vaste instellingen die thuis kan snelladen met max 22 kWh,
werkt met alle elektrische auto’s en is afgestemd op lokale laadcapaciteit.

Cube SMART
Een Cube met software instellingen. Met deze Cube is dynamisch laden en loadbalancing mogelijk. Ook kan deze Cube communiceren via internet met zowel een LAN verbinding als met een GSM-data verbinding. Laadkosten kunnen worden verrekend.

Cube laadzuil
Een aluminium zuil, uitgevoerd met 2 tot 3 SMART laad-sockets en eventueel een betaalautomaat.

visual-handleiding-thuis-en-zuil

3.3 Accessoires

accessoires-manual
Cube RVS designpaal enkel Dit is een roestvrijstelen bruizenframe, waarop een Cube gemonteerd kan worden met een losse of vaste kabel.
Cube RVS designpaal dubbel Dit is een roestvrijstelen bruizenframe, waarop een Cube gemonteerd kan worden met een losse of vaste kabel.
RVS Kabelhouder Bij toepassing van een Cube met vaste kabel kan er een kabelhouder, al dan niet met stekkerklem, worden geplaatst.
Cube in kleur naar keuze Standaard wordt de kap in de kleur lichtblauw geleverd. Het is ook mogelijk om de kap in alle RAL kleuren te krijgen.

4. Bediening en werking van de Cube

Elke Cube wordt gebruiksklaar opgeleverd en er wordt uitgelegd hoe er geladen kan worden.

Het systeem werkt als volgt:

LEDS cube-02
Een groene knipperende LED. De Cube is in rust.
LEDS cube-03
Looplicht met 3 rode LED’s. De kabel is aangesloten in de Cube.
LEDS cube-01
Twee groene LED’s (2de en 4de) met daarna links 4 groene LED’s en rechts 1 rode LED. De Laadpas is aangeboden.
LEDS cube-04
5 groene stilstaande LED’s. De Cube is afwachting van de goedkeuring van de laadpas (laadkabel aangesloten in de zuil en niet in de auto).
LEDS cube-05
5 groene LED’s geven looplicht van links naar rechts, daarna alle LED’s op rood, daarna blauw lopende LED’s van links naar rechts. De Cube is nu aan het laden.

Er kunnen zich meerdere LED combinaties voordoen om onderbrekingen of storingen te communiceren. Zie hoofdstuk 6 voor uitleg.

Onderhoud van het laadsysteem

Voor laadsystemen bestaande uit een enkele Cube is een onderhoudscontract niet noodzakelijk.

Voor grotere systemen raden wij een onderhoudscontract aan. De Cube is spat-waterdicht, dat wil zeggen dat regen en wind geen invloed hebben op het systeem. Voor normaal gebruik kan de behuizing met een droge of vochtige doek gereinigd worden. Het is niet nodig de behuizing open te maken. In de meterkast is een aardlekschakelaar of een aardlekautomaat opgenomen. Deze moet tenminste een keer per jaar worden getest met de testknop en dient elke 10 jaar door een installateur getest te worden middels een meting. Dit geldt overigens voor elke aardlekschakelaar.

Uitleg LED interface

Elke Cube is uitgerust met 5 RGB LED’s. Er kunnen de volgende combinaties voorkomen:

6. Storingen

6.1 Storingen Cube

LEDS cube-07
Vijf rode LED’s. De Cube is in storing.
LEDS cube-08
Links een rode LED, rechts vier groene LED’s, kort 5 rode LED’s en daarna 1 groene LED in het midden. De laadpas wordt niet geaccepteerd.
LEDS cube-09
LED’s staan in verschillende kleuren.. De Cube heeft een software update of er is een communicatiestoring.

6.2 Storing – wat kun je zelf doen?

Storing op de Cube
Indien er zich een storing voordoet op de Cube raden wij in eerste instantie altijd een harde reset aan.
Dit voer je uit door de volgende stappen te volgen:

1. Zet de schakelaar van de Cube in de meterkast uit. De juiste schakelaar kun je vinden door middel
van de sticker die de installateur in de meterkast heeft geplakt.
2. Wacht 5 minuten.
3. Zet de schakelaar van de Cube in de meterkast
weer aan.

In de meeste gevallen is de storing nu verholpen en kun je weer gaan laden. Indien dit niet zo is, raden wij je aan om contact op te nemen met onze service afdeling. Of kijk op www.cubecharging.com/veel-gestelde-vragen- de-cube-zelf

Je kabel zit vast in de Cube
Indien je kabel vastzit in de Cube raden wij je aan de volgende stappen te proberen:
1. Druk de kabel stevig vast in de Cube.
2. Bied je laadpas opnieuw aan.
3. Wacht een paar seconden.
4. Stop de laadsessies door je laadpas opnieuw aan
te bieden.
5. Probeer de kabel uit de Cube te trekken.

6.3 Storing melding maken

Je kunt je storing melden door ons te bellen, appen of mailen.
Telefoon storing: +31 85 0 44 44 00 (optie 3) E-Mail storingen: service@cubecharging.com

7. Technische aansluitspecificaties

  • Aansluitwaarde 1 x 16 Amp -> 3 x 32 Amp
  • Aansluiting 5 x 6mm2
  • Input/Output voltage 230/400V 50Hz AC
  • Waterdichtheid. IP54. Bij aansluiting op een vlakke achtergrond.
  • Aardlek 30mA AC/6mA DC
  • Contact/Kabel Type 2
  • Communicatie Internet UTP, GSM, Wi-Fi, Blt,
  • Afmeting 15,5 x 15,5 x 11,5

8. Contactgegevens producent en installateur

Contact

Producent
CubeCharging B.V.
High Tech Campus 25
5656 AE Eindhoven

Veel gestelde vragen
Telefoon algemeen: +31 85 00 444 00
E-Mail algemeen:  info@cubecharging.com
E-Mail storingen:  service@cubecharging.com
Whatsapp: +31 88 0 11 0 295

Voor veel gestelde vragen
kijk op www.cubecharging.com/hoe-werkt-het/

8.2 Symbolen en terminologie in deze gebruikershandleiding

Vaste laadkabel De kabel, die vast aan de Cube is gemonteerd en die in de auto gestekkerd kan worden.
Losse laadkabel De kabel, die vast aan de Cube is gemonteerd en die in de auto gestekkerd kan worden.
Losse laadkabel De laadkabel, die bij de auto is geleverd. De ene kant van de kabel wordt in de Cube gestoken en de andere kant wordt in de auto gestekkerd.
Socket Speciaal stopcontact voor autoladers.
1 of 3 fase De woning is door de netbeheerder aangesloten op het landelijke elektriciteitsnetwerk met een elektriciteitsaansluiting. Dat kan een één of drie fase aansluiting zijn. Je kunt bij de netbeheerder opvragen welk type aansluiting je hebt. De meeste woningen worden tegenwoordig uitgevoerd met een drie fase aansluiting.
Installatieautomaat Een component dat door de installateur in of bij de verdeler wordt ingebouwd. Deze component beveiligt de kabel naar de Cube en de Cube zelf tegen overbelasting en kortsluiting.
Aardlekschakelaar Dit is een component dat door de installateur in of bij de verdeler wordt ingebouwd. Dit component beschermt mens en dier voor eventueel optredende fouten in de installatie.
Aardlekautomaat Om ruimte te besparen worden de installatieautomaat en de aardlekschakelaar gecombineerd in één component
Groepen/meterkast Bouwkundige ruimte in de woning waar de nutsvoorzieningen de wWoning binnenkomen, waar de bemetering plaatsvindt en waar de verdeler zich bevindt.
kWh-meter Kilowattuur-meter. Dit is de meter waarmee het verbruik van elektriciteit wordt afgerekend.
Meetbox omponent dat door de installateur in of bij de verdeler wordt ingebouwd. Enerzijds wordt deze box met een UTP aangesloten op de laad Cube. Anderzijds wordt hij aangesloten op de slimme meter of met meetspoelen op de voeding.
Slimme meter eavanceerde kWh-meter. Hiermee wordt onder andere ook teruggeleverde stroom gemeten. Je hebt geen aparte meter nodig voor dag- en nacht tarief. Met de slimme meter kan het momentane verbruik gemeten worden.
Dynamisch laden Om te voorkomen dat de installatie overbelast raakt wordt het gebruik van de woning gemeten. Dit wordt vergeleken met de aansluitwaarde van de woning. Als er dan een overbelasting dreigt te gaan plaatsvinden, wordt de stroom naar de auto (tijdelijk) verlaagd, zodat dat er nooit meer stroom gaat lopen dan de maximale belastbaarheid van de aansluiting van de woning.
Laadpas Pas in creditkaart, druppel of tagformaat, welke wordt uit gegeven door een laadpasuitgever. Als de pas geregistreerd is, kan men met deze pas op alle laders met een verrekenings- platform laden.
Verrekening Automatisch betaal- en crediteringssysteem van de laadmomenten.
LED interface De Cube heeft een LED indicatie bestaande uit 5 LED’s met verschillende kleuren. De verschillende combinaties geven informatie over het laadproces en de status van de Cube.
Laadsnelheid Dat is de tijd om de accu op te laden. Deze snelheid is afhankelijk van de aansluiting (één of drie fase), de accucapaciteit en het aansluitvermogen. Op www.EVdatabase.nl kan men deze data raadplegen.
Watt of kWatt Eenheid van vermogen en is het product van stroom en spanning
kWh Eenheid van energie in kilowattuur en is het product van vermogen en tijd. De uiteindelijke afrekening geschiedt altijd op basis van kWh